OSOWSKIE DNI HERBATY 2019

Spotkanie #1

To było bardzo piękne doświadczenie móc opowiadać o herbacie, która jest dla mnie wielką inspiracją.

Przy herbacie nie można się śpieszyć i o herbacie można by mówić godzinami i pewnie i tak nie wyczerpać tematu.

Camellia Sinensis

(osowa.com Fot. Marek Biernat)

 

Herbata ma w sobie tą właściwość, że łączy ludzi, ale też idee i pomysły, bo przecież herbata to nie tylko napój.

Zapraszam na relację  z wydarzenia na naszym fb Magnolia Stowarzyszenie  w albumie OSOWSKIE DNI HERBATY #1 oraz na portalu Osowa.com

Wybrałam 15 ciekawostek, o których dowiedzieli się uczestnicy podczas spotkania.

  1. Mityczny władca Shennong, którego imię oznacza „Boski Rolnik”,  podobno jako pierwszy odkrył właściwości herbaty już ponad 5 tysięcy lat temu.
  2. Kraj, z którego oryginalnie pochodzi herbata – to Chiny.
  3. Roślina, z której jest produkowana herbata nosi nazwę: Camellia Sinensis.
  4. Mamy takie podstawowe odmiany jak: Camellia sinensis var. assamica – herbata assamska pochodzi z regionu Assam w Indiach) Camellia sinensis var. sinensis – odmiana typowa (uprawiana obecnie w różnych krajach). Z tych odmian, mamy różnego rodzaju krzyżówki i szczepy.
  5. Mamy 7 typów herbat: zielona, żółta, biała, turkusowa (oolong), czarna, czerwona (pu-erh).
  6. Herbata zielona nie przechodzi przez proces oksydacji (utlenienia), a herbata czarna jest całkowicie oksydowana (utleniona)
  7. W krajach Azji m.in. w Chinach herbatę, którą my nazywamy czarną, Chińczycy nazywają czerwoną.
  8. Sri Lanka (do 1972 Cejlon) – nazywana jest wyspą herbacianą.
  9. Herbatę uprawia się w klimacie ciepłym, łagodnym z regularnymi opadami, sprzyjający jest klimat monsunowy odznaczający się dużym nasłonecznieniem i wysokimi sumami opadów. Herbata swoje optimum osiąga na obszarach o średnich rocznych temperaturach od 10 do 30°C.  kraje uprawiające herbatę to m.in.: Chiny, Indie, Kenia, Sri Lanka, Turcja, Wietnam, Iran, Indonezja, Argentyna, Japonia, Gruzja.
  10. Chanoyu to japońska ceremonia parzenia sproszkowanej, zielonej herbaty (zwanej Matcha).
  11. Herbatę w Anglii spopularyzowała żona Karola II – portugalska księżniczka Katarzyna Berganza.
  12. Tradycja popołudniowej herbatki została zapoczątkowana przez księżną Bedfordu – Annę Marię Russell.
  13. Lapsang souchong – była to ulubiona herbata Winstona Churchilla – przypominała mu w smaku coś pomiędzy cygarami a whisky. Czasami uważana jest za „męską herbatę”.
  14. Najbardziej znanymi, indyjskimi prowincjami herbacianymi są Assam i Darjeeling.
  15. Niemal każdej mieszance masala (czyli mieszanka przypraw) wyczujemy imbir, kardamon i goździki. W Indiach pije się Masala Chai – intensywny napar z czarnej herbaty z mieszanką indyjskich przypraw, ziół, mleka, wody i dużej ilości cukru.

Nasze koleje drugie spotkanie z cyklu już 6 grudnia, w Mikołajki.

Oprócz tego, że porozmawiamy o herbatach turkusowych (oolongach) i czerwonych (pu-erhach), podzielimy się nawzajem swoimi doświadczeniami i oczywiście spróbujemy tych herbat, będziemy chcieli namówić was do zrobienia czegoś dla kogoś.

Nawiązując do  Stanisława Sojki i jego utworu „Tolerancja”,

„Życie nie tylko po to jest, by brać
Życie nie po to, by bezczynnie trwać
I aby żyć siebie samego trzeba dać.”

Damy coś od siebie i na chwilę zamienimy się wszyscy w Elfów Św. Mikołaja i przygotujemy małe upominki, które nie będą dla nas, tylko zrobimy je i zapakujemy do świątecznego worka, a następnie przekażemy naszemu Osowskiemu Mikołajowi, który będzie je rozdawał 7 grudnia podczas uroczystego zapalania lampek w Parku Chirona. Pomagać nam w przygotowaniu upominków będzie mały niezwykły gość. Kto, na razie to niespodzianka, ale jeśli śledzicie nasze wydarzenie na fb DNI HERBATY dowiecie się jako pierwsi.

To co jeszcze w planach na drugie spotkanie z cyklu Osowskie DNI HERBATY 2019, to książki i filmy,w których pojawia się herbata. Co ona wnosi, co symbolizuje i  dlaczego właśnie herbata (?).

Będzie nam miło o tym porozmawiać i mamy nadzieje, że ponownie wspólnie zainspirujemy się do dalszych odkryć.

by Lila