DNI HERBATY 2021

Dni herbaty u nas stały się już tradycją. Mimo, że nie ma u nas dnia bez herbaty, to właśnie w grudniu, już trzeci raz, zbieramy się, aby trochę dłużej zatrzymać się nad herbatą. Porozmawiać, posmakować, odkryć coś nowego.

W tym roku razem z herbatą powędrowaliśmy w krainę smaków, delektują się poczęstunkiem przygotowanym specjalnie na tę okazję przez Restaurację Azzurro.

Tea pairing

Niewątpliwie dla niektórych miłym zaskoczeniem była herbata biała Silver Tips, parzona na zimno i podawana w kieliszkach niczym szampan. Piękny naturalny kwiatowy aromat i słodycz była ucztą dla podniebienia. Wyjątkową herbatą, choć niektórym znaną z naszych poprzednich warsztatów była herbata Lapsang Souchong. To jest  herbata wędzona dymem sosnowym. Ten smak nie pozostawia obojętnym i przywołuje też wiele ciekawych skojarzeń, a smak na długo pozostaje w pamięci.

Niezwykłe jest też do tej pory nietypowe połączenie serów z herbatą. Do tej pory, wielu z nas kojarzyło podawanie sera razem z winem, ale przecież herbata ma wiele podobieństw do wina. Oba napoje mogą mieć różne poziomy tanin i cierpkości oraz są silnie uzależnione od miejsca, gdzie są zbierane. Topografia, klimat, pogoda, gleba i przetwarzanie po zbiorach mają znaczący wpływ na ostateczny smak zarówno wina jak i herbaty. Oto mało znana tajemnica: ciepło gorącej herbaty może nawet uwolnić ukryte smaki sera… w tym te, których nie znajdziemy, popijając wino. Bez tego dodatkowego ciepła te bardzo subtelne aromaty owoców, kwiatów, ziemi czy dymu mogą być zupełnie niezauważalne. Natomiast kremowy, tłusty smak sera może zrównoważyć cierpkość herbaty, jednocześnie pogłębiając delikatne lub złożone nuty filiżanki.

Oprócz wielu herbat, które smakowaliśmy i łączyliśmy z zakąskami oraz deserami, znalazło się miejsce też na krótkie poznanie niektórych naparów. Piękne subtelne połączenie tarty cytrynowej z rumiankiem. Pozostałe tj. klitoria, hibiskus, rooibos oraz również królowa Camelia Sinensis, posłużyły dzieciom w ich kąciku kreatywnym do malowania herbatą: elementem, który pojawia się u nas na każdych herbacianych warsztatach.

Herbata a zdrowie

Porozmawialiśmy również o prozdrowotnych właściwościach herbaty, niektóre z nich były zaskoczeniem. Podsumowując, można wśród najważniejszych prozdrowotnych właściwości wymienić: poprawę skuteczności połączeń mózgowych, a przez to w koncentracji, wzmocnienie szkliwa, zapobiega chorobom zębów i dziąseł, przeciwdziałanie miażdżycy i wspieranie serca, obniżenie poziomu cukru we krwi oraz działanie antyseptyczne, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe. Ważne jednak, aby herbata była ze sprawdzonego źródła, wysokiej jakości i najlepiej pakowana w kraju, w którym jest zbierana.

Dziękujemy wszystkim, którzy towarzyszyli nam w tej herbacianej podróży, a herbaciane upomniki przeniosą was do miłych wspomnień.

Herbata to temat rzeka i można o niej mówić i nawiązywać do niej bez końca, poruszając przy okazji inne tematy tj. kultura, tradycja, historia, ekologia, sprawiedliwość społeczna, nauka, języki, filozofia, zdrowie i wiele innych.

Herbata jest tym czymś, co łączy i sprawia, że każdemu robi się milej i przytulniej.

LB

Tu znajdziecie link do MASALA CHAI, który możecie przygotować w domu: https://youtu.be/vDeIXvQgWUA

Zapraszamy też do naszej herbacianej grupy: A może herbata #inspired by tea

I jeszcze zdjęcia z naszego wydarzenia, które pochodzą z sesji wykonanej przez Bognę Ekowską oraz zasobów Magnolii.  Galeria jest dostępna również na naszym fb