Klasyfikacja herbaty ( ang. tea grading) jest procesem oceny liści herbaty na podstawie jakości i stanu samych liści herbaty.
Nazwy listków na krzaku herbaty
Na samej górze mamy pączek listka herbacianego TIP lub FLOWERY PEKOE ( skrót: T)
Następnie pierwszy listek po pączku nazywany jest ORANGE PEKOE (skrót: OP)
Drugi listek po pączku nosi nazwę PEKOE (skrót: P)
Trzeci listek po pączku to PURE SOUCHONG lub PEKOE SOUCHONG ( skrót: PS)
Czwarty z kolei listek to SOUCHONG (skrót: S)
Kolejne to CONGOU i BOHEA, nie mają one swoich skrótów.
Klasyfikacja herbaty czarnej
Herbatę czarna o całych liściach oznacza się następująco:
Pekoe P – oznacza herbatę składająca się z pączka oraz pierwszego i drugiego listka z góry, susz z mniej delikatnymi i krótszymi liśćmi niż w OP
Flowery Pekoe FP – liście zwinięte w kulki
Orange Pekoe OP – susz składa się z długich, spiczastych liści, większych niż w FOP, prawie w ogóle nie zawiera tipsów.
Flowery Orange Pekoe FOP susz herbaciany składa się z pierwszego liścia pędu i końcowego pąka, listki są młode i miękkie.
Golden Flowery Orange Pekoe GFOP – susz zawiera „złote tipsy”, czyli koniuszki złocistożółtych pąków.
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe TGFOP – susz zawiera sporą ilość „złotych tipsów” o równomiernej wielkości.
Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe FTGOP – wysoki jakościowo susz FOP, głównie Darjeeling.
Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe SFTGFOP najwyższej jakości FOP
Souchong S – susz składający się z dużych liści, zwijających się podłużnie w nierówne kawałki.
Przy herbatach czarnych o łamanych liściach, w nazwie będzie pojawiało się słowo „Brocken”, a w skrócie literka „B”, (Broken Pekoe BP , Broken Orange Pekoe BOP, Flowery Broken Orange Pekoe FBOP, Golden Broken Orange Pekoe GBOP, Golden Flowery Broken Orange Pekoe GFBOP , Tippy Golden Broken Orange Pekoe TGBOP).
Herbaty czarne w formie miału i tu słowo „Fannings”, a w skrócie zobaczymy literkę „F” (Golden Orange Fannings GOF, Flowery Orange Fannings FOF, Broken Orange Pekoe Fannings BOPF, Flowery Broken Orange Pekoe Fanning FBOPF)
i ostatnie to pył tzw. „Dust” i literka „D” (Orange Pekoe Dust OPD, Broken Orange Pekoe Dust, BOPD Broken Orange Pekoe Fine Dust BOPFD, Fine Dust FD, Dust A D-A, Orthodox Dust OD, Orange Pekoe Dust OPD, Special Dust Spl. D, Golden Dust GD).
Miał i pył (Fining and Dust), są odpadami po produkcji herbaty, popyt na nie jednak jest bardzo duży, a to ze względu na niską cenę i mocny napar, jaki powstaje po ich zaparzeniu. Stosowane są głównie w herbatach w torebkach najczęściej ekspresówkach.
Klasyfikacja herbaty zielonej
Herbata zieloną jest oznaczana, klasyfikowana i wyceniana m.in. pod względem tego, gdzie była uprawiana, kiedy odbywał się zbiór, jaki jest kolor.
Nie ma jednolitego systemu klasyfikacji zielonej herbaty, ale zielona jakość lepszej jakości składa się z liścia i pączka, a następnie dwóch liści i pączka i tak dalej.
Niektóre typowe nazwy dla liści zielonej herbaty to:
Gunpowder: młode liście i pąki są mocno zwijane w kulki, które rozwijają się w filiżance
Imperial: luźno zwijane kulki ze starszych liści
Young Hyson: długie i cienkie zwijane młode liście
Klasyfikacja herbaty ulong
Ulong klasyfikuje się wg skali jakości od „EXTRA FINE” – nadzwyczajnej wysokiej jakości do „COMMON” – pospolitej.
Czynnikiem numer jeden wpływającym na jakość jest wysokość, z wyższych rejonów produkuje się herbatę lepszej jakości ze względu na bardziej odpowiedni klimat i glebę. Następnym czynnikiem jest sezonowość, a zbiory wiosenne i jesienne są najwyższej jakości. Następnie to rodzaj liści, delikatniejsze i większe uplasują się wyżej na skali. Kolejne to sposób zbierania. Te zbierane ręcznie, są wyższej jakości.