Przygotowanie herbaty

Herbata jako chyba jedyne danie jest niejednokrotnie podawane i serwowane nieprzygotowane. Ile razy dostajemy gorącą wodę, torebkę herbaty i filiżankę. Reszta DIY (Do it yourself)- zrób to sam. Nawet jak dostaniemy zaparzoną herbatę to czy wiemy ile się parzyła?. A to jest zasadnicze przy parzeniu herbaty. Jeżeli chcemy rzeczywiście docenić smak, a także skorzystać z właściwości prozdrowotnych, które oferuje nam herbata, powinniśmy poświęcić jej więcej czasu. A zacząć trzeba od wybrania herbaty dobrej jakości. Zarówno ta sypana jak i w torebkach może być jak dobrej tak i słabej jakości.

Jeżeli już wybraliśmy dobrą herbatę, powinniśmy mieć odpowiednia wodę. Filiżanka herbaty składa się w 99% z wody, więc jakość wody będzie miała wpływ na otrzymaną po zaparzeniu herbatę. Odpowiednia woda to taka, która ma pH około 7. Powinna być jak najmniej zmineralizowana. Dobra wodą będzie woda przefiltrowana. Woda do parzenia herbaty powinna być gotowana tylko raz.

Jeśli chodzi o ilość i czas parzenia, to są różne tradycje i metody. Standardowo przyjmuje się 2,5g herbaty na 220 ml wody. Białą, zielona i herbatę ulung parzy się ok 2 do 3 min, czarna nieco dłużej od 3 do 5 min. Herbata biała i zielona jest bardziej delikatna i zaparzamy ja wodą schodzoną do 70-80°C, ulung około 80-90°C, a czarna może być parzona wodą powyżej 90 °C.

Przy zaparzaniu bardzo ważne jest mieszanie, dzięki niemu wydobywa się cały aromat i herbat „naciąga” (mieszanie można zastąpić przelewaniem).

Podawana herbata powinna mieć ok 65°C aczkolwiek to tez zależy od indywidualnych preferencji. (Zdecydowanie jednak nie powinna być za gorąca, ponieważ może uszkadzać krtań oraz kubki smakowe.)

Duże znaczenie ma również to w czym podajemy herbatę. Rodzaj szkła, porcelany walory dotykowe i wizualne też wpłyną na to jak nam herbata będzie smakować.