Budujemy domki po raz kolejny

Wraz z mieszkańcami Osowy,  zajęliśmy się już po raz drugi budową domków dla jeży, aby te małe płochliwe zwierzątka mogły spędzić zimę w bardziej komfortowy sposób. Akcja miała na celu nie tylko budowę schronień, ale również, przybliżenia uczestnikom jeżowych zwyczajów.

Zebraliśmy ciekawostki o jeżach

Przy okazji naszego jeżowego wydarzenia, sami wiele się o nich dowiedzieliśmy. O zwierzątkach tych można by powiedzieć wiele. Wybraliśmy więc tyko kilka, według nas najciekawszych faktów, a oto i one:

• Jeże to bardzo pożyteczne zwierzątka w naszych ogrodach, lasach czy parkach. Są wszystkożerne, ze smakiem zjedzą ślimaki, dżdżownice, szarańcze, a także jagody, orzeszki buka i grzyby, natomiast jabłka i inne opadłe owoce wcale nie są ich ulubionym przysmakiem. Dokarmiając jeża w swoim ogródku, pamiętajmy, że jeże nie tolerują laktozy, nawet w mleku matki jej nie ma. Najlepsza więc dla jeża będzie specjalnie dedykowana karma, jak i ta dla kociąt.
  • Jeże na swoim grzbiecie posiadają od 5000 do 7000 kolców, o długości 2-3 cm każdy, które jeż zmienia w ciągu życia aż 3-krotnie. Ich kolce to tak naprawdę przekształcone włosy zbudowane z kreatyny. Jeże osiągają masę ciała między 1,4 a 1,8 kg. Żyjąc na wolności, mogą dożyć 10 lat.
  • Jeże widzą świat głównie w odcieniach szarości z jednym wyjątkiem, widzą one też kolor brązowy. Dzięki czemu bez problemu zauważą coś smacznego do zjedzenia takiego jak np. ślimaki i dżdżownice.
  • Jeże są zwierzątkami nocnymi i potrafią przejść w ciągu jednej nocy nawet 2-3 km w poszukiwaniu pożywienia. W trakcie nocnego buszowania przeciętny jeż potrafi zjeść nawet 200 g owadów.
  • W Polsce występują dwa gatunki: jeż wschodni, zamieszkujący teren niemal całej Polski oraz jeż europejski zwany też zachodnim, którego granica zasięgu przebiega przez Śląsk, Ziemię Lubuską oraz Pomorze Szczecińskie. Różnią się one też nieco długością igieł (te u jeża zachodniego są o parę milimetrów dłuższe) oraz liczbą igieł (jeż zachodni ma ich więcej).
  • Zbliżające się nieubłaganie coraz chłodniejsze zimowe poranki to czas, kiedy jeże zapadają w hibernację, czyli sen zimowy. Jest to dla nich sposób przetrwania okresu niskich temperatur i braku pożywienia. Gdy temperatura otoczenia spada poniżej 10°C jeże stają się otępiałe, zwalnia praca ich serca, przemiana materii, liczba oddechów i temperatura ciała obniża się z 36 °C do ok. 5-6 °C. Dlatego tak ważne jest dla nich odpowiednie schronienie na czas zimy.
  • Niestety jeżom grozi wyginięcie. W Polsce zwierzęta te są pod ścisłą ochroną, zagraża im, niestety, głównie człowiek, zawłaszczając ich naturalne środowisko. Wiele jeżyków ginie też pod kołami samochodów oraz palenia traw i liści czy też zamarznięcia, kiedy temperatury spadają, a one nie zdążą się schronić.

Te i inne ciekawostki znajdziecie w krótkim filmiku prezentacji na naszym YT pt. „Jeżowe ciekawostkihttps://youtu.be/yBflUt0dNmI.

Wspieramy jeże w potrzebie

Cieszymy się, że naszą inicjatywą związaną z budowaniem domków mogliśmy pomóc przynajmniej części tych zwierząt, budując dla nich domki w odpowiedzi na ich potrzeby. Dodatkowo zebraliśmy całkiem sporo karmy, która powędrowała dla najbardziej potrzebujących jeży w Ośrodku Rehabilitacji Jeży w Kłodzku.  Zobaczcie zdjęcia z naszego wydarzenia i gotowych domków, czekających już na swoich kolczastych właścicieli.

Powstała bajka „Domek dla jeża”

Z okazji budowania domków dla jeży Dorota Sumiła, napisała bajkę pt. „Domek dla jeża„.  Możecie ją posłuchać na naszym YT :  https://youtu.be/gUGSzYn34EA

Chcemy podzielić się z wami ta bajką. Dlatego powstała też  jej ilustrowana wersja.  Jeśli spodoba wam się i będziecie chcieli przyczynić się do jej publikacji, będziemy wdzięczni za wsparcie naszej zrzutki: https://zrzutka.pl/z/edukreacja.

„Domek dla jeża”  do pobrania w pdf

Fotorelacja z wydarzenia

Więcej zdjęć w galerii na naszym fb.: https://www.facebook.com/media/set?vanity=magnoliastowarzyszenie&set=a.1012505679527933

Bądźmy przyjaciółmi jeży

Naszym apelem do wszystkich jest „Bądźmy przyjaciółmi jeży!” Dbajmy o nie i chrońmy je. Zapewnijmy im schronienie w ogródkach, na podwórkach, zieleńcach, parkach, w których nie będzie koszona trawa. Zgromadźmy w jednym miejscu gałęzie i liście i koniecznie zostawmy je na jesień i zimę. Jeśli możemy ,zbudujmy domek. Postawmy obok miseczkę z wodą. Uważajmy na jeże na drogach, podczas porządków w ogrodach i w trakcie koszenia.

JB & LBK