Kalejdoskop Uczuć

Podczas całego projektu razem z młodzieżą poznawaliśmy różne emocje, uczucia, a także wyrażenie uczuć w sztuce. Odwiedzaliśmy wspólnie galerie sztuki, graliśmy w gry o emocjach, mieliści wyjątkowy wykład z wykładowczynią Sztuk Pięknych z Kijowie Panią Nadiią Mishchenko. Spora część młodzieży i dzieci zaangażowanych w projekt miała za sobą doświadczenie migracyjne, w związku z czym, warszawy były odpowiednio dopasowane, aby każdy czuł się swobodnie i mógł się komunikować we własnym języku. Wspólnie pokazaliśmy, że sztuka może być narzędziem komunikacji i przełamywania barier, integracji, pokazywania uczuć i budowania przyjaźni.

17 czerwca odbył się finał naszego projektu KALEJDOSKOP UCZUĆ. Zadaniem było stworzenie obrazu na dużym płótnie, gdzie byłyby przedstawione emocje. Przygotowaliśmy 3 wielkie płótna o wymiarach 1,6m x 2,5m każde. Sami uczestnicy zatytułowali te płótna następująco: strach i smutek, złość i zazdrość, radość i miłość. Nie tylko pogoda dopisała, ale i chętni to dołączenia również. Spędziliśmy nad obrazami podczas finału nie zaplanowane 5 godzin, a aż 9 godzin, tak aby dzieła były skończone, bo do zamalowania było 12 m2 płótna. Efekt przerósł nasze oczekiwania.

Obecnie obrazy zdobią korytarze szkoły ZSO nr 2 w Gdańsku Osowej.

Zapraszamy do galerii zdjęć na fb: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.639260178235238&type=3

Przy wsparciu Funduszu Narodów Zjednoczonych na Rzecz Dzieci (UNICEF). за підтримки Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

LB