i Szkoła Herbaty Dilmah
Herbata
Herbata zawsze znaczyła dla mnie wiele. Jest to mój ulubiony napój, towarzyszy mi przez cały dzień w pracy, uspokaja mnie, kiedy jestem zestresowana, pomaga mi zregenerować siły, polepszyć samopoczucie. Dla mnie herbata to także czas dla rodziny i przyjaciół, kiedy możemy razem usiąść i porozmawiać. Ale okazało się, że herbata to o wiele, wiele więcej. Trzeba tylko zacząć ją odkrywać.
Pracując przez ostatnie lata z dziećmi odkryłam, że wiele z nich nie ma w zwyczaju picia herbaty. Nie dlatego, że im nie smakuje, ale głównie dlatego, że w domu są inne napoje (niestety nie zawsze te zdrowe), którymi zaspokajają swoje pragnienie. Zauważam również, że wśród dzieci brakuje wiedzy na temat herbaty i zrozumienia kultury herbaty. Podczas moich lekcji często przygotowuję herbatę dla moich uczniów, na co większość z nich bardzo się cieszy. Mamy dzięki temu okazję, aby porozmawiać o kulturze herbaty, jej historii lub poznać ciekawostki na jej temat.
Inspiracja
Najważniejszą osobą, która zainspirowała mnie do odkrywania herbaty i głębszego zbadania tematu, jest moja córka. Uwielbia pić herbatę i czytać książki, a także pasjonuje się legendami i ciekawostkami historycznymi, dlatego latem ubiegłego roku postanowiłam stworzyć kilka projektów dotyczących herbaty z udziałem moich dzieci, rodziny i przyjaciół. Z dnia na dzień temat stawał się coraz ciekawszy. Odkrywaliśmy różne rodzaje herbat i miejsca w Polsce, w których mogliśmy się nimi delektować. Zaczęliśmy studiować różne tradycje i zwyczaje związane z herbatą, poznawać jej historię. Zdaliśmy sobie sprawę, że jest wiele rzeczy, których możemy się nauczyć i odkryć dzięki herbacie.
Herbata nas zainspirowała. Potem zaś pojawił się pomysł, aby zrzeszać ludzi, którzy chcą sprawić, by świat stał się lepszym miejscem, mają pomysły, są wizjonerami i lubią herbatę. Tak właśnie narodziło się nasze stowarzyszenie.
Stowarzyszenie Magnolia
Początki naszego stowarzyszenia były także czasem, kiedy MY (członkowie naszego stowarzyszenia) postanowiliśmy poszerzyć naszą wiedzę i już nie chodziło tylko o herbatę. Oczywiście, książki i Internet były dobrym źródłem informacji i wykorzystaliśmy je na tyle, ile to możliwe. To jednak nie wystarczyło, więc zaczęliśmy uczęszczać na różne kursy, warsztaty i konferencje. W międzyczasie dowiedzieliśmy się o Dilmah School of Tea, która działa w celu podtrzymania tradycji herbaty poprzez kultywowanie szacunku dla niej i dzielenie się jej bogatym dziedzictwem kulturowym. Pan Merrill J. Fernando, założyciel firmy Dilmah mówi, że: „… prosty akt nalewania herbaty jest sam w sobie przełamuje lody, zapewniając kojące oczekiwanie na dobroć, która ma nastąpić … „. Wydaje się to być prawdą w tak wielu momentach życia.
Zawsze docenialiśmy smak herbaty Dilmah i byliśmy bardzo szczęśliwi, odkrywając że idee i zasady Dilmah okazały się bardzo bliskie temu, czego szukaliśmy. Dilmah stawia sobie za cel wywieranie pozytywnego wpływu w obrębie społeczeństwa, gospodarki i środowiska naturalnego na całym świecie. Było dla nas ważne, aby przynajmniej jedna lub dwie osoby z naszej grupy miała możliwość uczestniczyć w tym szkoleniu.
Szkoła Herbaty
Kilka kolejnych miesięcy upłynęło na intensywnych poszukiwaniach i odkrywaniu herbaty, która stała się naszym prawdziwym hobby i miłością. Chcieliśmy chłonąć wiedzę o herbacie, poznawać ją, smakować, a także o niej mówić.
Stąd też byliśmy niezmiernie szczęśliwi, kiedy otrzymaliśmy potwierdzenie, iż możemy wziąć udział w kursie Dilmah School of Tea and its Fundamentals of Tea Inspiration Certificate Course odbywającym się w pod koniec października 2018 r. w Amsterdamie.
Sam kurs był niesamowitym doświadczeniem. Byliśmy niezwykle poruszeni tym, w jaki sposób Pan Merrill J. Fernando mówił o ludziach w potrzebie, o biznesie, który powinien być przede wszystkim społecznie odpowiedzialny i służyć ludziom. Założyciel Dilmah opowiedział o swoim kraju, którym jest Sri Lanka i zamiłowaniu do herbaty, a także o tym, jak ważne jest dbanie o środowisko. Byliśmy głęboko poruszeni jego słowami płynącymi prosto z serca. Pan Merrill J. Fernando wygłosił również przemówienie na zakończenie szkolenia i osobiście wręczył certyfikat każdemu uczestnikowi.
Nasze odkrycia
Szkolenie dotyczyło m.in. o historii herbaty, etyki, produkcji i uprawy, a także łączenia herbaty z jedzeniem. Niesamowite wrażenia dostarczyło łączenie herbaty z różnymi rodzajami serów. Odtąd często delektujemy się z przyjaciółmi i znajomymi serem przy kieliszku herbaty. Oddzielny blok poświęcony był wpływowi herbaty na zdrowie, a także sposobie parzenia idealnej filiżanki herbaty, łączenia herbaty z innymi napojami oraz profilowanie herbaty. Byliśmy też pod wrażeniem odkrywania, jak smak potrawy może się zmienić w zależności od tego jaka herbata będzie jej towarzyszyć.
Całe szkolenie było bardzo intensywne, ciekawe i pouczające, jednak niektóre części szczególnie zwróciły naszą uwagę. Po raz pierwszy próbowaliśmy i wypiliśmy nasze herbaty w kieliszkach, co daje zupełnie inne doznania w porównaniu z piciem herbaty w filiżankach, czy kubkach. Odtąd często wieczorami pijemy herbatę w ten sposób, delektując jej smakiem i zapachem, odczuwając jej ciepło dzięki cienkiemu szkłu kieliszka. Jeśli nigdy tego nie próbowaliście, spróbujcie koniecznie.
Szczególnie ważnym elementem szkolenia był dla nas panel poświęcony korzyściom prozdrowotnym herbaty, m.in. redukcji stresu, wzmacniania układu odpornościowego, obniżenia cholesterolu, zapobieganiu chorobom przewlekłym, takim jak chociażby cukrzyca, choroba Alzheimera czy Parkinsona. Warto również wspomnieć, że informacje na ten temat zostały poparte badaniami.
Zaprezentowana na szkoleniu „Tea mixology” zaś to bez wątpienia prawdziwa sztuka, oparta na kreatywności i talencie, która pomaga tworzyć napoje na bazie herbaty, dopasowując je do nastroju, upodobań i okazji.
Mimo że minęło trochę czasu, odkąd interesujemy się herbatą i odkrywamy jej tajemnice, herbata wciąż nas zaskakuje w miły sposób.
Będąc bogatszym o doświadczenie, dalej odkrywamy herbatę, tworzymy, eksperymentujemy i staramy się dzielić naszą wiedzą i pasją.
by Lila