Gatunki gier planszowych

Nie ulega wątpliwości, że gry planszowe wspierają rozwój mózgu i umiejętności społecznych. Ich twórcy starają się zaintrygować nas nietuzinkową fabułą bądź oczarować pieczołowitym wykonaniem. Nic dziwnego zatem, że rynek może się poszczycić mnogością gier mieszczących się w różnych gatunkach. Gatunki te zamieszczamy poniżej wraz z propozycjami naszych ulubionych realizacji.

Gry imprezowe

Gry o charakterze towarzyskim i integracyjnym, charakteryzujące się często dużą losowością. Zazwyczaj wykorzystują spostrzegawczość lub zręczność.

Nasi ulubieńcy: Podaj dalej, Taboo, Gra na emocjach, Traf w 10

Gry ekonomiczne

Mają dość łatwe zasady. Choć występuje w nich losowość, bardzo duże znaczenie mają decyzje podejmowane przez graczy. Rywalizacja opiera się na zdobywaniu zasobów bądź określonych pól.

Nasi ulubieńcy: Wsiąść do pociągu, Osadnicy z Catanu, Splendor

Gry strategiczne

Rywalizacja między graczami jest silniejsza niż w przypadku gier ekonomicznych. Aby wygrać, uczestnicy muszą zawiązywać odpowiednie sojusze. Gry strategiczne często mają charakter militarny.

Nasi ulubieńcy: Everdell, 7 cudów świata

Gry kooperacyjne

Gry polegające na współpracy uczestników w celu rozwiązania jakiegoś problemu. Gracze konsultują decyzje i starają się obrać najlepszą możliwą strategię.

Nasi ulubieńcy: Mafia, Kameleon, Kroniki zbrodni

Gry edukacyjne

Dzięki nim nauka jest skutkiem ubocznym dobrej zabawy.

Nasi ulubieńcy: Dobble, Boggle, Kalambury, Memory

W te i inne gry gramy w lipcu. Zapraszamy młodzież w wieku 11-15 lat na planszówki w plenerze: Link do wydarzenia: https://fb.me/e/2gGMgcEj2

Źródła

Gry planszowe i ich rodzaje. Co musisz wiedzieć?, https://rgfk.pl/gry-planszowe-i-ich-rodzaje-co-musisz-wiedziec