27 marca 2022
„Nigdy nie było dobrej wojny i złego pokoju.“ (“There never was a good war or a bad peace.”) – Benjamin Franklin.
Wojna to tragedia, tragedia ludzi. Każda wojna jest niesprawiedliwa. I nie można siedzieć bezczynnie. Od samego początku konfliktu w Ukrainie, włączyliśmy się jako organizacja oraz osobiście w pomoc.

Oprócz transportów, zbiórek żywności i odzieży, wspieramy też osobowo -jako wolontariusze, punkt koordynacyjny w Gdańsku, prowadzony przez Wolontariat Gdańsk i Fundację Gdańską. Większość sił skierowaliśmy na wsparcie edukacyjne i wsparcie językowe. Z racji znajomości języka rosyjskiego i ukraińskiego, jesteśmy nieoficjalnym punktem kontaktowym pomagamy znaleźć informacje, odpowiednią pomoc, służymy pomocą w tłumaczeniu przy kontaktach ze szkołą, innych sytuacjach losowych. Najważniejszym elementem, jest jednak dla nas nauka języka polskiego, który pomoże osobom z Ukrainy włączyć się w społeczeństwo oraz integracja społeczna i wsparcie psychologiczne.

Nie są to działania, które są dla nas nowe, bowiem od dwóch lat staramy się rozwijać naszą inicjatywę związaną z nauczaniem języka polskiego jako obcego. Jeszcze przed konfliktem w Ukrainie i kryzysem migracyjnym, wiedzieliśmy dużą potrzebę wsparcia edukacyjnego, wśród rosnącej liczby imigrantów. W obecnej sytuacji bez zewnętrznego wsparcia i finansowania, całkowicie opierając się na własnych zasobach rzeczowych i pracy wolontaryjnej uruchomiliśmy i prowadzimy zajęcia z języka polskiego w ZSO nr 2, zarówno dla dzieci jak i dorosłych. Ilość osób przerosła nasze oczekiwania. Z dnia na dzień mamy coraz więcej telefonów i zapytań o możliwość dołączenia do zajęć. Rozpoczęliśmy też zajęcia on-linowe, w grupach 2-4 osobowych. Z końcem marca ruszyło już 10 grup, a kolejne są tworzone. Od kwietnia organizujemy również warsztaty, spotkania z psychologiem. Wszystkie nasze działania prowadzimy wolontaryjnie. Jedynym naszym wsparciem finansowym na chwilę obecną są środki przekazywane bezpośrednio na zrzutkę oraz na wpływające darowizny. Dzięki niemu już zakupiliśmy sporo gier edukacyjnych dla dzieci i młodzieży, zapewniamy drobny poczęstunek podczas zajęć, drukujemy materiały, zaopatrzyliśmy się w mikroport do prowadzenia zajęć, wyposażamy w artykuły szkolne dzieci w szkole.

Każdemu kto chciałby wesprzeć działania na rzecz wsparcia osób z Ukrainy, będziemy bardzo wdzięczni.

Sposób 1. ZRZUTKA. https://zrzutka.pl/z/edukreacja – Stowarzyszenie MAGNOLIA – Zebrane środki zostaną przeznaczone na wsparcie edukacyjne dzieci i młodzieży, które przybyły do Polski w związku z trwającym konfliktem w Ukrainie, w tym organizację dwujęzycznej pomocy edukacyjnej, psychologicznej, warsztaty integracyjne oraz wyposażenie dzieci w niezbędne materiały i pomoce edukacyjne.

Sposób 2. DAROWIZNA. https://magnoliastowarzyszenie.pl/kontakt/wesprzyj-nas/ – Stowarzyszenie MAGNOLIA , BGŻ BNP Paribas S.A. 51 1600 1459 1870 0040 8000 0001 tytuł przelewu „UKRAINA” – zebrane środki zostaną przeznaczone długofalową na pomoc edukacyjną i działania włączające osób z Ukrainy, które przybyły do Polski.

Za każde wsparcie serdecznie dziękujemy!

Dzielimy się też przygotowanym przez Yanę Mosnytską i Janusza Brzeszkiewicza praktycznym przewodnikiem po Polsce specjalnie na potrzeby osób przybywających z Ukrainy. Wersja PL/UA do pobrania : [PL] PRAKTYCZNY PRZEWODNIK PO POLSCE DLA UCHODŹCÓW Z UKRAINY _ [UA] ПРАКТИЧНИЙ ПОСІДНИК ДО ПОЛЬЩІ ДЛЯ БІЖЕНЦІВ З УКРАЇНИBardzo dziękujemy 💕 autorom za ogrom pracy i serca włożonego w to opracowanie oraz za możliwość korzystania oraz udostępniania dalej.