Badania naukowe
W artykule naukowym zatytułowanym „Non-alcoholic beverage consumption and risk of depression: epidemiological evidence from observational studies”, opublikowanym w European Journal of Clinical Nutrition (2018) poświęconym korelacji między spożywaniem napojów bezalkoholowych a ryzykiem wystąpienia depresji, naukowcy na podstawie badań obserwacyjnych doszli do wniosku, że spożycie zarówno herbaty jak i kawy może zmniejszać ryzyko depresji, podczas gdy spożywanie innych napojów bezalkoholowych może wręcz przyczyniać się do zwiększenia ryzyka depresji.
https://www.researchgate.net/publication/328033270_Non-alcoholic_beverage_and_depression
Jak wykazały najnowsze bania opublikowane w maju 2018 r., w czasopiśmie ACS Applied Nano Materials, nanocząsteczki pochodzące z liści herbaty hamują wzrost komórek raka płuc, niszcząc do 80 procent z nich. Zespół naukowców dokonał tego odkrycia, testując nową metodę wytwarzania nanocząsteczki o nazwie kropki kwantowe. Są to drobne cząstki, które mierzą mniej niż 10 nanometrów. (Dla porównania, ludzki włos ma grubość 40 000 nanometrów.)
Badania przeprowadzone przez naukowców z Kings College w Londynie, mówią o tym, że wypijanie trzech lub więcej filiżanek herbaty dziennie daje organizmowi nawet więcej korzyści niż picie wody. I wbrew niektórym opiniom, jeśli wierzyć wynikom badań (linki poniżej), herbata jest napojem nawadniającym organizm. Zawarte w herbacie flawonoidy chronią przed zawałem serca oraz nowotworami i cukrzycą. Niektóre badania wskazują również, że dzięki obecności fluoru herbata wzmacnia kości i chroni przed próchnicą (oczywiście jeśli pijemy bez cukru ;)). Herbata jednak może powodować utrudnione przyswajania żelaza, – dlatego osoby ze skłonnością do anemii powinny unikać herbaty w porze posiłków.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/health/5281046.stmhttps://www.medicalnewstoday.com/articles/50514.php