Rodzaje herbat (Rys. w przygotowaniu)
Podstawowe rodzaje herbaty (ang. types of „real” tea”) to: zielona, czarna, biała, żółta, ulong i pu-erh. Wszystkie są pozyskiwane z rośliny zwaną „Camelia Senensis”. Tzw. popularne herbatki owocowe i ziołowe, to już są napary (ang. infusions).
Nazwy listków na krzaku herbaty (Rys. w przygotowaniu)
- Na samej górze mamy pączek listka herbacianego TIP lub FLOWERY PEKOE ( skrót: T)
- Następnie pierwszy listek po pączku nazywany jest ORANGE PEKOE (skrót: OP)
- Drugi listek po pączku nosi nazwę PEKOE (skrót: P)
- Trzeci listek po pączku to PURE SOUCHONG lub PEKOE SOUCHONG ( skrót: PS)
- Czwarty z kolei listek to SOUCHONG (skrót: S)
- Kolejne to CONGOU i BOHEA, nie mają one swoich skrótów.
Oznaczenia herbat (Rys. w przygotowaniu)
Herbaty czarne o całych liściach wg normy ISO 11286:2004 dzielą się na:
- Pekoe P – oznacza herbatę składająca się z pączka oraz pierwszego i drugiego listka z góry, susz z mniej delikatnymi i krótszymi liśćmi niż w OP
Flowery Pekoe FP – liście zwinięte w kulki
Orange Pekoe OP – susz składa się z długich, spiczastych liści, większych niż w FOP, prawie w ogóle nie zawiera tipsów.
Flowery Orange Pekoe FOP susz herbaciany składa się z pierwszego liścia pędu i końcowego pąka, listki są młode i miękkie.
Golden Flowery Orange Pekoe GFOP – susz zawiera „złote tipsy”, czyli koniuszki złocistożółtych pąków.
Tippy Golden Flowery Orange Pekoe TGFOP – susz zawiera sporą ilość „złotych tipsów” o równomiernej wielkości.
Fine Tippy Golden Flowery Orange Pekoe FTGOP – wysoki jakościowo susz FOP, głównie Darjeeling.
Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe SFTGFOP najwyższej jakości FOP
Souchong S – susz składający się z dużych liści, zwijających się podłużnie w nierówne kawałki. - Przy herbatach czarnych o łamanych liściach, w nazwie będzie pojawiało się słowo „Brocken”, a w skrócie literka „B”, (Broken Pekoe BP , Broken Orange Pekoe BOP, Flowery Broken Orange Pekoe FBOP, Golden Broken Orange Pekoe GBOP, Golden Flowery Broken Orange Pekoe GFBOP , Tippy Golden Broken Orange Pekoe TGBOP).
- Herbaty czarne w formie miału i tu słowo „Fannings”, a w skrócie zobaczymy literkę „F” (Golden Orange Fannings GOF, Flowery Orange Fannings FOF, Broken Orange Pekoe Fannings BOPF, Flowery Broken Orange Pekoe Fanning FBOPF)
i ostatnie to pył tzw. „Dust” i literka „D” (Orange Pekoe Dust OPD, Broken Orange Pekoe Dust, BOPD Broken Orange Pekoe Fine Dust BOPFD, Fine Dust FD, Dust A D-A, Orthodox Dust OD, Orange Pekoe Dust OPD, Special Dust Spl. D, Golden Dust GD). - Miał i pył (Fining and Dust), są odpadami po produkcji herbaty, popyt na nie jednak jest bardzo duży, a to ze względu na niską cenę i mocny napar, jaki powstaje po ich zaparzeniu. Stosowane są głównie w herbatach w torebkach najczęściej ekspresówkach.
Herbata zieloną jest oznaczana i wyceniane m.in. gdzie była uprawiana, kiedy był zbiór, jaki jest kolor. U
Ulong klasyfikuje się według skali jakości od „COMMON” – pospolita, do „EXTRA FINE” – nadzwyczajnie wysokiej jakości